Berita SemasaSukan

Gaji jurulatih negara dinaikkan – Hannah Yeoh

KUALA LUMPUR – Kementerian Belia dan Sukan (KBS) meluluskan kenaikan tangga gaji jurulatih negara yang berkhidmat dalam Skim Pekerjaan Jurulatih Kebangsaan (SPJK) berkuat kuasa 1 Januari lepas.

Keputusan tersebut dibuat selepas Mesyuarat Lembaga Pengurusan Majlis Sukan Negara (MSN) yang dipengerusikan Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh, semalam.

Hannah Yeoh berkata, kelulusan kertas kerja bagi penyelarasan jumlah gaji dan imbuhan baharu itu adalah salah satu usaha memastikan pembaharuan ekosistem sukan tanah air.

“Kita akan beri tangga gaji yang baharu tahun ini. Ini adalah pembaharuan ekosistem untuk membantu atlet kita ke arah pencapaian lebih baik,“ katanya dalam Forum Sukan Wanita di Yayasan Sime Darby di Kuala Lumpur semalam.

Dalam pada itu, MSN dalam satu kenyataan memaklumkan, jurulatih sepenuh masa yang berkhidmat untuk Program Podium dan Pelapis Kebangsaan akan menikmati kenaikan berdasarkan kepada tahap kelayakan mengikut Skim Persijilan Kejurulatihan Kebangsaan
(SPKK) dan tempoh pengalaman dalam bidang kejurulatihan.

Katanya, kenaikan itu menyaksikan jurulatih dengan Sijil SPKK Tahap 3 iaitu kelayakan tertinggi yang diperakui Akademi Kejurulatihan Kebangsaan (AKK) bakal menikmati kenaikan gaji daripada RM4,500 sebulan kepada RM5,900 sebulan mengikut penyelarasan yang baru diluluskan ini.

“Untuk menggalakkan lebih ramai bekas atlet negara menceburkan diri dalam bidang kejurulatihan, imbuhan gaji tambahan diberi berdasarkan tahap pencapaian terbaik ketika bergelar atlet.

“Sebagai contoh, bekas atlet yang menjadi jurulatih sepenuh masa dan memiliki pencapaian pingat di temasya Sukan Olimpik ataupun Sukan Paralimpik diberikan imbuhan gaji tambahan RM3,500 sebulan manakala pencapaian pingat di Kejohanan Dunia menerima imbuhan gaji tambahan sebanyak RM3,000.

“Elaun khas berjumlah RM600 juga diluluskan untuk semua jurulatih Program Podium dan Pelapis Kebangsaan (kecuali jurulatih pinjaman ataupun pelepasan oleh maiikan) manakala elaun jurulatih separuh masa turut dinaikkan berdasarkan kepada kelayakan SPKK masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan.

Penyelarasan terhadap Skim Pekerjaan Jurulatih Kebangsaan ini diluluskan sebagai penambahbaikan kepada kadar sedia ada dalam skim yang kali terakhir disemak pada tahun 2014.

Show More

Related Articles

Back to top button