Jenayah & Mahkamah

Polis tahan suami isteri dengan 5kg ganja

PENGKALAN HULU – Sepasang suami isteri ditahan bersama lima kilogram ganja dalam sebuah kereta yang dipercayai dibawa masuk dari negara jiran, semalam.

Ketua Polis Daerah Pengkalan Hulu, Deputi Superintendan Zulkepli Ibrahim berkata, pasangan warga tempatan masing-masing berusia 35 dan 34 tahun itu ditahan pukul 1 tengah ketika melalui sekatan jalan raya (SJR) Bukit Berapit, Ayer Panas, di Pengkalan Hulu.

“Hasil pemeriksaan terhadap Perodua Viva dinaiki pasangan terbabit menjumpai lima ketulan mampat dibalut kertas biru dan balutan plastik lut sinar berisi ketulan mampat daun kering disyaki ganja dengan anggaran berat lima kg.

“Turut dirampas satu peket plastik lut sinar berisi dedaun kering juga disyaki ganja dianggarkan seberat 7.29 gram (g) yang disorokkan di poket seluar suspek lelaki,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Katanya, nilai rampasan dadah itu berjumlah RM15,500 dan disyaki untuk diedarkan di pasaran tempatan, lapor Harian Metro.

Beliau berkata, suspek lelaki bekerja sebagai buruh turut mempunyai rekod kesalahan lampau membabitkan Seksyen 379 Kanun Keseksaan selain didapati positif dadah.

Menurutnya, suspek wanita pula yang bekerja di sebuah kilang, tiada rekod jenayah dan saringan air kencing mendapati dia bebas pengaruh dadah.

Zulkepli berkata, permohonan reman ke atas dua suspek itu dibuat hari ini bagi siasatan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

Katanya, susulan daripada kelulusan penggunaan ganja di Thailand, polis khususnya bagi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pengkalan Hulu akan terus meningkatkan kawalan keselamatan di kawasan sempadan negara bagi membanteras aktiviti penyeludupan dan pengedaran dadah di sempadan.

Beliau berkata, justeru pihaknya memohon kerjasama orang ramai menyalurkan maklumat berkaitan penyeludupan dan penyalahgunaan dadah di Pengkalan Hulu ke IPD Pengkalan Hulu atau balai-balai polis berhampiran.

Show More

Related Articles

Back to top button