Jenayah & Mahkamah

Imam nyaris ditampar dengan selipar ketika solat Subuh

KUANTAN – Seorang imam jemputan di Masjid Negeri Sultan Ahmad 1 di sini diserang oleh seorang lelaki kurang siuman ketika sedang mengimamkan solat subuh awal pagi tadi.

Melalui rakaman CCTV masjid berdurasi 30 saat itu, lelaki berusia dalam lingkungan 40-an tersebut dilihat menyerang imam berkenaan dengan menggunakan selipar sebelum dileraikan oleh para jemaah.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Wan Mohd. Zahari Wan Busu berkata, kejadian berkenaan yang dianggarkan berlaku di ruangan solat lelaki masjid berkenaan sekitar pukul 6.18 pagi.

“Imam jemputan yang merupakan pelajar Maahad Tahfiz Thurath Kuantan, Ilhan Muhammad Irham sedang memimpin solat subuh di masjid itu pada pukul 6.11 pagi.

“Sekitar pukul 6.18 pagi, semasa solat Subuh rakaat kedua dengan anggaran bilangan jemaah 80 orang, terdengar suara lelaki menjerit dari arah pintu ‘roller shutter’ masjid di laluan berhadapan bank CIMB.

“Lebih kurang satu minit selepas itu, sedang imam masih membaca surah dalam solat, seorang lelaki kurang siuman bertindak menolak jemaah belakang dan menuju ke imam dengan serta merta memukul imam dengan selipar ditangannya.

“Imam terbabit mengelakkan diri daripada serangan itu menyebabkan solat dihentikan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Wan Zahari berkata, susulan itu, jemaah bertindak menahan lelaki berkenaan dan menyerahkannya kepada polis untuk tindakan lanjut.

Show More

Related Articles

Back to top button