Berita Semasa

Malaysia sumbangkan sebahagian aset hospital medan kepada Turkiye

CYBERJAYA – Sebahagian daripada aset Hospital Medan Malaysia (HMM) yang berada di Turkiye akan disumbangkan bagi membantu memulihkan kembali sistem penjagaan kesihatan negara tersebut.

Kementerian Pertahanan (MINDEF) dalam satu kenyataan hari ini berkata, perkara itu dinyatakan oleh Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan ketika mengadakan pertemuan dengan Menteri Pertahanan Nasional Turkiye Hulusi Akar, di Kementerian Pertahanan Nasional, Ankara.

Ketika ini, Mohamad berada di Turkiye bagi lawatan rasmi selama tiga hari ke republik itu bermula Ahad.

“Semasa pertemuan itu, Menteri Pertahanan telah merakamkan ucapan takziah kepada mangsa dan keluarga serta rakyat Republik Turkiye yang terjejas kehidupan akibat bencana gempa bumi berukuran 7.8 magnitud yang telah melanda negara itu pada 6 Feb lepas.

“Menteri Pertahanan turut menzahirkan solidariti Malaysia bersama Turkiye yang sedang menghadapi keadaan mencabar masa ini dan komitmen Malaysia bagi membantu negara berkenaan dan rakyatnya,” menurut kenyataan itu.

Pada 6 Feb lepas, selatan negara tersebut termasuk bahagian barat laut Syria dilanda gempa bumi berukuran 7.8 pada skala Richter, dengan kesan gegaran gempa itu dilaporkan turut dirasai di Cyprus dan Lebanon.

Kenyataan itu juga menyebut, kedua-dua pemimpin berkenaan menyatakan komitmen meningkatkan kerjasama pertahanan antara Malaysia dan Turkiye, khususnya dalam bidang ketenteraan serta bidang sains, teknologi dan industri pertahanan.

Pertemuan itu turut membincangkan perolehan sedia ada dan akan datang melalui mekanisma kerajaan dengan kerajaan (G2G), selain Mohamad turut memanjangkan jemputan kepada Akar untuk menghadiri Pameran Aeroangkasa dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LlMA 2023), Mei ini.

Pada lawatan itu Mohamad turut melawat HMM di Celikhan, Adiyaman dan diberi taklimat oleh Brig Jen Datuk Dr Amran Amir Hamzah mengenai HMM sejak hospital berkenaan mula beroperasi pada 15 Feb lepas yang telah memberi perkhidmatan kesihatan kepada penduduk setempat dan kawasan berdekatan.

Mohamad juga bertemu dengan Presiden Agensi Industri Pertahanan dan diberi taklimat bagaimana Turkiye membangunkan industri pertahanan dengan jayanya, seterusnya menjadi antara pemain industri utama dunia.

“Kedua-dua pihak telah bersetuju bahawa kerjasama industri pertahanan perlu ditingkatkan melangkaui perolehan aset-aset ketenteraan, dan komited untuk meneroka peluang kerjasama lain yang saling memanfaatkan kedua-dua negara,” menurut kenyataan itu.

Lawatan Mohamad ke Turkiye merupakan satu aktiviti di bawah Tonggak Ketiga Strategi Pertahanan Negara, iaitu Perkongsian Berwibawa, seperti yang digariskan Kertas Putih Pertahanan (KPP) serta tandasolidariti kepada rakyat negara itu.

Show More

Related Articles

Back to top button