Jenayah & Mahkamah

Muhyiddin mengaku tidak bersalah, diikat jamin RM2 juta

KUALA LUMPUR – Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengaku tidak bersalah atas empat pertuduhan menerima rasuah RM232.5 juta dan dua tuduhan penggubahan wang haram berjumlah RM195 juta.

Pengakuan tersebut dilakukan di hadapan Hakim Azura Alwi di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini.

Sehubungan dengan itu, mahkamah membenarkan Muhyiddin diikat jamin RM2 juta dengan dua orang penjamin serta menetapkan syarat tambahan iaitu, beliau dikehendaki untuk menyerahkan pasport sehingga kes selesai.

Mahkamah menetapkan 26 Mei depan sebagai sebutan semula kes.

Bagi pertuduhan pertama, Muhyiddin didakwa menggunakan kedudukannya untuk suapan, iaitu wang berjumlah RM200,000,000 daripada Bukhary Equity Sdn. Bhd bagi milik parti, Bersatu.

Beliau turut didakwa menggunakan kedudukannya untuk suapan iaitu wang berjumlah RM1,000,000 daripada syarikat Nepturis Sdn Bhd bagi milik partinya, Bersatu.

Bagi pertuduhan ketiga, beliau juga didakwa menggunakannya untuk suapan, iaitu wang berjumlah RM19,500,000 daripada syarikat Mamfor Sdn Bhd bagi milik partinya.

Pertuduhan keempat pula, tertuduh didakwa menggunakan kedudukannya untuk suapan, iaitu wang berjumlah RM12,000,000 bagi milik partinya daripada Azman Yusoff.

Semua kesalahan itu dilakukan di Pejabat Perdana Menteri, Blok Utama, Bangunan Perdana Putra, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, di Wilayah Persekutuan Putrajaya, antara 1 Mac 2020 hingga 20 Ogos 2021

Pendakwaan dilakukan mengikut Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama.

Seksyen berkenaan memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih 20 tahun, denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana yang lebih tinggi jika disabitkan kesalahan.

Muhyiddin juga didakwa sebagai Presiden Bersatu menerima RM120 juta dan RM75 juta daripada sebuah syarikat yang dimasukkan ke dalam akaun CIMB Bank milik Bersatu.

Kesalahan itu dilakukan di CIMB Bank Cawangan Menara KL, Jalan Stesen Sentral, di sini, antara 25 Februari 2021 hingga 8 Julai 2022.

Pendakwaan mengikut Seksyen 4 (1)(b) dibaca bersama Seksyen 87(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (Akta 613) yang boleh dihukum di bawah Seksyen 4(1) akta sama.

Jika sabit kesalahan hukuman penjara maksimum 15 tahun, denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai hasil aktiviti haram atau RM5 juta, yang mana yang lebih tinggi jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dijalankan oleh Peguam Cara Negara, Datuk Ahmad Terrirudin Mohd Salleh manakala tertuduh diwakili peguam Datuk K Kumarendran, Rosli Dahlan, Datuk Takiyuddin Hassan, Chetan Jethwani, Dev Kumaraendran, Mohamad Isa Mohamad Basir, Teh See Khoon dan Varsha Chelvi.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button