PendapatRencana

[PENDAPAT] Pelantikan Siti Aishah, Syam Ghaz langkah songsang pertama Ketua Pengarah J-KOM

1. SAYA membaca dengan tekun tulisan Dr Mohammad Agus Yusoff, Ketua Pengarah J-KOM yang baharu. Kesungguhan beliau memimpin J-KOM amat saya kagumi.

2. Dr Agus memuji dan mengangkat Syam Ghaz dan Siti Aishah, bahkan Dr telah melantik Syam Ghaz sebagai Timbalan Dr.

3. Manakala Dr juga memberi gambaran akan melantik Siti Aishah pada masa hadapan jika ada keperluan.

4. Bagi saya, dua nama yang disebut oleh Dr ini tidak akan mampu membantu Dr untuk mempromosikan Malaysia Madani, bahkan akan menggagalkan kempen ini. Maaf Dr.

5. Penyataan saya ini ada asasnya, contoh ketara Syam Ghaz tidak berjaya menggerakkan kempen-kempen PRU dengan baik sehingga beliau tewas di DUN Apam Putra (2018) dan Parlimen Kuala Krai (2022).

6. Daripada 19,920 pengundi di Apam Putra, kempen PRU Syam Ghaz hanya mampu menawan hati 1,082 undi sahaja.

7. Begitu juga di Parlimen Kuala Krai, daripada 92,335 pengundi. Kempen Timbalan yang Dr banggakan itu hanya mampu mengaut 4,148 undi sahaja.

8. Lebih mengejutkan undi Syam Ghaz di Kuala Krai lebih rendah daripada undian yang diperoleh oleh pendahulunya daripada PH-Amanah sebanyak 5,173 dalam PRU14.

9. Syam Ghaz kehilangan 1,025 undi, sedangkan jumlah pengundi di Kuala Krai meningkatkan 20,000 daripada 70,348 (PRU-14) kepada 92,335 (PRU-15).

10. Bagaimana Syam Ghaz nak kempen Malaysia Madani ke seluruh negara, sedangkan ‘track record’ beliau berkempen di kawasan sekecil DUN dan Parlimen ternyata gagal?

11. Begitu juga dengan Siti Aishah, yang tewas dalam PRU13 di Tambun dan tewas di Bagan Serai dalam PRU15.

12. Di Bagan Serai jumlah pengundi adalah 80,293 dan Siti Aishah hanya mendapat 13,195 undi sahaja.

13. Jadi, bagaimana mereka yang sudah nyata kalah dalam kempen PRU yang lalu diangkat dan mahu diangkat membarisi jabatan yang kerja berkempen untuk Malaysia Madani?

14. Akibatnya kedua mereka ini telah menempel persepsi imej yang tidak baik kepada Kerajaan Madani apabila Siti Aishah turut memuat naik posting berkenaan tiga tiktokers wanita dari Benda Betul.

15. Manakala Syam Ghaz pula menjadi barisan hadapan bermain naratif PAS ekstrem melalui perarakan ‘cosplay’ jubah dan pedang palsu Pemuda PAS Terengganu. Ini amat kelakar.

16. Kedua isu ini, mewajahkan dan membina imej Kerajaan Madani sebagai sebuah kerajaan yang maha lawak dan badut di mata rakyat.

17. Rakyat makin jauh dan sangsi dengan Malaysia Madani. Jika beginilah cara naratif kempen dan ‘game plan’ media sosial yang dimainkan oleh dua nama yang Dr nyatakan.

18. Apakah Dr mahu kempen Malaysia Madani mengalami kegagalan sebagaimana gagalnya mereka berdua dalam merancang strategi kempen PRU?

AHMAD FAHMI MOKHTAR, AJK Penerangan Pemuda PAS Terengganu

Penafian: Artikel ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak mencerminkan pendirian Malaysia Tribune.

Show More

Related Articles

Back to top button