Politik

Wan Saiful umum letak jawatan Ketua Penerangan Bersatu

KUALA LUMPUR – Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Wan Saiful Wan Jan mengumumkan perletakan jawatannya susulan pertuduhan rasuah yang dikenakan terhadapnya semalam.

Menurut Wan Saiful, hasrat itu telah dimaklumkan kepada Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Setiausaha Agung, Datuk Seri Hamzah Zainuddin.

“Berikutan pendakwaan bermotifkan politik oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN), saya mengambil keputusan untuk memohon Presiden dan seluruh Majlis Pimpinan Tertinggi membuat keputusan mengenai kedudukan saya sebagai Ketua Penerangan.

“Saya telah mencadangkan supaya jawatan ini digantikan oleh individu lain dalam parti. Ramai tokoh yang layak dan mampu menggalas tanggungjawab.

“Keputusan yang diambil ini sesuai dengan prinsip integriti dan perjuangan yang dijunjung selama ini. Tindakan ini juga membezakan saya dengan kluster mahkamah yang bermaharajalela dalam kerajaan PH dan BN hari ini,” katanya pada sidang akhbar di lobi Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Tambah Wan Saiful yang juga Ahli Parlimen Tasek Gelugor, tindakan melepaskan jawatan eksekutif itu dibuat memandangkan beliau berpegang kepada prinsipnya selama ini, sehinggalah dapat membersihkan nama mengikut proses perundangan.

Justeru, beliau mengingatkan jangan ada mana-mana pihak yang cuba menyamakannya dengan individu lain dalam kluster mahkamah.

“Saya dengan suka hati, sukarela dan tanpa berbelah bahagi melepaskan jawatan ini sedangkan mereka (kluster mahkamah) mencari dan menggunakan jawatan eksekutif untuk kepentingan sendiri,” katanya lagi.

Semalam, Wan Saiful dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di ibu negara atas pertuduhan pertuduhan meminta dan menerima rasuah RM6.9 juta berhubung Program Jana Ekonomi Pemerkasaan Kontraktor Bumiputera Berwibawa (Jana Wibawa) tahun lalu.

Beliau walaubagaimanapun, mengaku tidak bersalah dan telah diikat jamin RM400,000 dengan seorang penjamin, selain diminta untuk menyerahkan pasport kepada mahkamah dan melaporkan diri di pejabat SPRM Putrajaya pada minggu pertama setiap bulan.

Sebutan semula kes bagi serahan dokumen ditetapkan pada 22 Mac ini.

Show More

Related Articles

Back to top button