Jenayah & Mahkamah

Tengku Maimun sepatutnya tarik diri dalam kes SRC Najib – Shafee

PUTRAJAYA – Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat sepatutnya menarik diri daripada mengetuai rayuan kes SRC International Sdn Bhd Datuk Seri Najib Tun Razak kerana beliau mempunyai konflik kepentingan berikutan hantaran Facebook (FB) suaminya, lima tahun lepas.

Menurut Peguam, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili bekas perdana menteri itu, ini kerana suami hakim tertinggi itu telah menyalahkan Najib pada 2018 atas kejatuhan 1Malaysia Development Berhad dan bekas anak syarikatnya, SRC International.

“Suaminya, Datuk Zamani Ibrahim telah melemparkan kritikan terhadap Najib pada 2018 sebaik sahaja keputusan pilihan raya keluar. Ia disifatkan seperti satu perayaan di FB.

“Perkara itu (hantaran FB) telah dibangkitkan pada 23 Ogos tahun lepas di hadapan mahkamah tertinggi. Ketua Hakim sepatutnya tidak mendengar (rayuan itu) dan memutuskan untuk menarik diri.

“Kami menjemput Ketua Hakim untuk berundur kerana beliau mempunyai konflik kepentingan berdasarkan hantaran FB suaminya,” katanya memetik laporan Bernama di Mahkamah Persekutuan semalam.

Tambah Muhammad Shafee, penularan perkongsian maklumat antara suami dan isteri boleh berlaku dan isu itu perlu dipertimbangkan secara serius.

“Lazimnya rata-rata suami dan isteri akan berkongsi pendapat,” katanya sambil menambah terdapat kegagalan korum kerana tidak dapat mempertahankan Hakim Tengku Maimun untuk mendengar rayuan itu apabila suaminya mengkritik Najib dalam hantaran media sosial itu.

Selain itu, Muhammad Shafee juga menegaskan bahawa hakim tertinggi itu gagal untuk mempertimbangkan mana-mana daripada 94 alasan rayuan yang dikemukakan Najib dalam rayuannya tahun lepas.

“Bekas peguam Najib, Datuk Hisyam Teh Poh Teik tidak diberi peluang untuk mengemukakan 94 alasan rayuan itu. Malah, Hisyam bukan enggan untuk memberi hujahan sebaliknya, beliau tidak bersedia berbuat demikian… beliau memohon penangguhan kerana perlukan lebih masa untuk membuat persiapan tetapi ditolak oleh mahkamah. Beliau kemudian mahu menarik diri tetapi mahkamah memaksanya untuk terus mewakili Najib,” katanya lagi.

Muhammad Shafee berkata demikian pada pendengaran permohonan Najib dalam cubaan beliau  membatalkan sabitan bersalah ke atasnya dalam kes rasuah membabitkan RM42 juta dana daripada SRC International Sdn Bhd (SRC).

Hujah beliau disampaikan di hadapan Ketua Hakim Sabah dan Sarawak, Datuk Abdul Rahman Sebli yang mempengerusikan panel lima hakim terdiri daripada Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Vernon Ong Lam Kiat, Datuk Rhodzariah Bujang dan Datuk Nordin Hassan serta Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Abu Bakar Jais.

Najib dalam permohonan semakannya memohon untuk membatalkan keputusan yang dibuat oleh panel lima hakim Mahkamah Persekutuan yang diketuai oleh Ketua Hakim Negara, Tengku Maimun pada 23 Ogos tahun lepas dalam mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun dan denda kerana penyelewengan RM42 juta dana SRC International.

Muhammad Shafee dijadual menggulung hujahannya hari ini dan Timbalan Pendakwa Raya, Datuk V. Sithambaram akan memulakan hujahnya.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button