Berita SemasaPM X

Anwar tiba di Singapura untuk lawatan kerja

SINGAPURA – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di sini hari ini bagi lawatan rasmi selama sehari.

Anwar diiringi isteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam lawatan rasmi ketiganya ke luar negara sejak dilantik sebagai perdana menteri.

Pesawat khas yang membawa perdana menteri dan isteri mendarat di Kompleks VIP, Lapangan Terbang Antarabangsa Changi pada pukul 9.30 pagi tadi.

Ketibaan beliau disambut Menteri Luar republik itu, Dr Vivian Balakrishnan dan Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia, Vanu Gopala Menon.

Turut hadir, Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir,; Ketua Setiausaha Kementerian Luar Negeri, Datuk Seri Amran Mohamed Zin dan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Singapura, Datuk Dr Azfar Mohamad Mustafar.

Jadual padat menanti perdana menteri dalam rangka lawatan sehari itu bermula dengan sambutan rasmi yang diadakan di Istana.

Beliau akan membuat kunjungan hormat ke atas Presiden Singapura Halimah Yacob dan mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatnya Lee Hsien Loong yang juga akan menganjurkan majlis makan tengah hari rasmi.

Selepas itu kedua-dua perdana menteri akan menyaksikan pemeteraian tiga perjanjian sebelum Anwar meninggalkan Istana untuk bertemu dengan diaspora Malaysia yang berada di republik itu.

Delegasi Malaysia juga terdiri daripada Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook; Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz; Menteri Komunikasi dan Digital, Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil serta para pegawai kerajaan dari kementerian dan agensi berkaitan.

Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg dan Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi turut menyertai delegasi itu.

Show More

Related Articles

Back to top button