Politik

UMNO Terengganu diminta buat laporan kepada SPR, SPRM

Dakwaan pemberian wang ketika PRU15

PONTIAN – UMNO Terengganu diminta membuat laporan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan pemberian wang kepada pengundi sepanjang kempen Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 tahun lepas.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, laporan itu dilakukan bagi membolehkan pihak berkuasa menjalankan siasatan lanjut.

“Saya difahamkan khabarnya ketika kempen (ada) pihak-pihak memberi RM150 untuk belia, RM300 untuk mahasiswi dan RM600 bagi golongan orang kurang upaya (OKU) serta pesara dan pemberian berkenaan dipercayai dibuat beberapa hari sebelum pengundian.

“Saya harap jangan buat sesuatu yang menyebabkan umat Islam keliru… disebabkan isu-isu begini, berubah-ubah fatwa. Jika mereka beri (dianggap) sedekah, jika kita (beri) rasuah… pada saya, ini melanggar garis panduan SPR,” katanya.

Ahmad berkata demikian pada sidang akhbar selepas berkunjung ke rumah pemimpin MCA Bahagian Pontian, Datuk Ng Sea Bu sempena sambutan Tahun Baharu Cina di Pulai Sebatang, di sini hari ini.

Pada 3 Jan lepas, Badan Perhubungan UMNO Terengganu memfailkan petisyen di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu untuk membatalkan keputusan PRU15 bagi Parlimen Kuala Terengganu, Marang dan Kemaman yang dimenangi Pas.

Jumaat lepas, Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang menyatakan, pemberian wang tunai sewaktu kempen pilihan raya tidak menyalahi peraturan kerana ia hanyalah sedekah kepada orang awam.

Manakala pada hari ini, Setiausaha Agung Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Hamzah Zainudin mendakwa pihaknya mempunyai bukti kukuh bagi menafikan dakwaan gabungan itu melakukan sogokan wang kepada pengundi pada PRU15.

Show More

Related Articles

Back to top button