Berita Semasa

11 ladang catat kes demam babi Afrika di Pulau Pinang

GEORGETOWN – Pihak pengusaha ladang babi di negeri ini diminta untuk berkerjasama dengan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) bagi membendung wabak demam babi Afrika (ASF) yang dilihat sedang meningkat di beberapa kawasan negeri itu.

Menurut Ketua Menterinya, Chow Kon Yeow, sebanyak 11 ladang babi komersil dikesan positif wabak itu setakat hari ini.

Katanya, sebelum ini tujuh ladang dijangkiti wabak itu, namun meningkat selepas empat lagi ladang iaitu masing-masing dua di Seberang Perai Tengah (SPT) dan Seberang Perai Selatan (SPS) disahkan positif wabak berkenaan.

“Setakat ini, tiga buah ladang membabitkan 4,000 ekor babi telah selesai dilupuskan dan pelupusan akan diteruskan ke ladang-ladang yang lain selepas ini,” katanya selepas menghadiri majlis perhimpunan anggota perkhidmatan awam di Dewan Sri Pinang, di sini hari ini.

Jumaat lalu, Pulau Pinang mengisytiharkan wabak ASF sebagai ‘bencana’ selepas terdapat kes positif ASF dilaporkan di lima ladang babi komersial di dua daerah negeri itu dan babi yang dijangkiti akan dimusnahkan secara berperingkat.

Pemusnahan babi itu dilakukan menggunakan kaedah gas CO2 (Kepekatan Tinggi) yang mengikut garis panduan Kod Amalan Kebajikan Haiwan – Pengurusan Pembuangan Haiwan.

“Terdapat pemilik ladang yang dikesan enggan melaporkan kes positif ASF kepada JPV dan mereka cuba menguruskan sendiri pengurusan bangkai babi di ladang mereka.

”Ini adalah berbahaya kerana virus berkenaan sudah berada di kawasan berkenaan, wabak ini juga tidak mempunyai sebarang vaksin dan boleh merebak dengan mudah,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd. Shuhaily Mohd. Zain berkata, pihak polis telah menjalankan empat sekatan jalan raya (SJR) iaitu satu di kawasan SPT dan tiga di SPS.

“SJR tersebut bagi mengawal pergerakan masuk babi hidup dan bangkai babi di kawasan yang disahkan positif wabak tersebut,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button