Berita Semasa

Cadangan peroleh 18 pesawat tempur ringan diteruskan – Mohamad

PETALING JAYA – Perancangan untuk untuk memperoleh 18 pesawat tempur ringan (light combat aircraft) yang telah diluluskan secara dasar, akan diteruskan.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, buat masa ini tiada sebarang perubahan pada cadangan perolehan yag dibuat oleh kerajaan terdahulu itu.

“Kita hendak supaya jemaah menteri dan kabinet baharu ini dapat mengabsahkan apa yang diluluskan (18 pesawat tempur ringan) kabinet terdahulu.

“Perolehan pesawat tempur ringan masih kekal 18 dan kalau boleh secepat mungkin, tapi ia perlu melalui proses-proses tertentu,” katanya kepada pemberita selepas melawat Pangkalan Udara Subang, di sini hari ini.

Turut hadir, Ketua Setiausaha Mindef, Datuk Seri Muez Abd Aziz dan Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Mohd Asghar Khan Goriman Khan.

Beliau berkata, pihaknya juga akan melihat keutamaan dan cadangan untuk menambah aset Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kerana ia melibatkan peruntukan yang besar.

“Kita hendak melengkapkan apa yang sepatutnya kita ada dan apa yang perlu dinaiktarafkan (pesawat),” katanya.

Mengulas mengenai persiapan Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2023 (LIMA’23), Mohamad berkata, Mindef telah menjemput enam negara bagi menyertai pertunjukan statik dan udara.

“Dua negara telah mengesahkan untuk terlibat pertunjukan berkenaan. Setakat ini, 80 peratus pempamer telah mengambil bahagian untuk menyertai LIMA’23 yang merupakan satu pertunjukan udara dan maritim yang terbesar. Maka kita perlu meneruskannya kerana kali terakhir ia diadakan pada 2019,” katanya lagi.

Show More

Related Articles

Back to top button