Politik

Hajiji sahkan akan lakukan rombakan Kabinet Negeri

KUALA LUMPUR – Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor hari ini mengesahkan akan berlaku rombakan dalam Kabinet negeri yang dipimpinnya dalam masa terdekat.

Hajiji berkata demikian dalam satu kenyataan ringkas yang menyebut butiran mengenai perkara itu akan didedahkan tidak lama lagi.

Rombakan itu dipercayai susulan cubaan menggulingkan pentadbiran Gabungan Rakyat Sabah (GRS) melalui rampasan kuasa oleh pemimpin Parti Warisan bersama pemimpin Barisan Nasional (BN) Sabah yang gagal menjadi kenyataan semalam.

Susulan pengumuman itu, beberapa pemimpin dijangka digugurkan jawatan dan digantikan dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada Pakatan Harapan (PH) Sabah.

Antaranya adalah Timbalan Ketua Menteri I Sabah merangkap Menteri Kerja Raya Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dan Menteri Pelancongan Pelancongan, Kebudayaan dan Kesenian, Datuk Jafry Ariffin.

Semalam, Bung antara yang dilihat hadir dalam satu pertemuan dengan pemimpin Warisan bagi membincangkan satu bentuk ‘kerjasama’.

Pada masa sama juga, sidang media Warisan yang dijadualkan pada jam 4.30 petang di salah sebuah hotel terkemuka di Kota Kinabalu pada hari yang sama juga turut dibatalkan.

Show More

Related Articles

Back to top button