Berita Semasa

Mahasiswa UM kemuka 7 tuntutan kepada KPT

CYBERJAYA – Angkatan Mahasiswa Universiti Malaya mengemukakan tujuh tuntutan kepada Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) supaya menaikkan peruntukan bagi menambah baik aspek kebajikan pelajar dan infrastruktur di universiti berkenaan.

Tuntutan tersebut dikemukakan menerusi satu kenyataan yang dikongsikan kepada pihak media, hari ini.

Kenyataan tersebut menyebut bahawa peruntukan tambahan itu bagi membolehkan pihak universiti menangani segala permasalahan yang timbul di pusat pengajian tersebut.

“Rentetan pengumuman mini Bajet 2023 pada sidang Parlimen kedua pada 20 Disember lalu oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang memperuntukkan lebih RM5 bilion kepada KPT, kita meminta supaya Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin meningkatkan peruntukan di Universiti Malaya.

“Peruntukan itu dapat digunakan untuk penambahbaikan wifi di universiti bagi menyelesaikan masalah wifi lembab yang sudah sekian lama terjadi terutamanya di ruangan pelajar mengulangkaji serta kolej kediaman,” kata kenyataan itu.

Selain itu tuntutan tersebut turut menggariskan keperluan membina kolej kediaman baharu serta pemberian subsidi rumah sewa kepada pelajar B40 dan M40 yang menetap di luar kampus di sekitar Petaling Kaya dan Kuala Lumpur.

“Bukan itu sahaja, pihak kami menuntut KPT supaya mempercepat proses naik taraf setiap kolej kediaman dan pengubahsuaian di Kolej Kediaman ke-13 Universiti Malaya yang sehingga kini masih terbengkalai.

“Penambahan sebanyak 10 buah bas serta menambah jumlah kekerapan perjalanan bas di kawasan dalam dan luar kampus serta mengurangkan masalah kesesakan mahasiswa dan mahasiswi yang terpaksa berhimpit sehingga boleh membahayakan keselamatan mereka.

“Serta menurunkan yuran sebanyak 40 peratus kepada pelajar yang berlatar belakangkan keluarga B40 dan M40 memandangkan kos sara hidup di bandar seperti kawasan Lembah Pantai yang semakin meningkat,” katanya.

Dalam pada itu, bagi tuntutan kelima, angkatan mahasiswa itu berkata dengan peruntukan itu ia dapat memberikan subsidi harga tiket penerbangan kepada pelajar Borneo dalam kalangan keluarga B40 mahupun M40 pada musim perayaan.

“Keenam, pemberian bantuan kewangan secara ‘one-off’ dan bantuan kaunseling (psikologi dan moral) kepada pelajar dan keluarganya yang terbabit dengan musibah atau bencana alam serta terakhir menuntut supaya pengurangan caj yuran terhadap pelajar yang sedang menjalani latihan industri di luar.

“Ini kerana tindakan mengenakan caj yuran kepada pelajar adalah sangat tidak relevan disebabkan mereka tidak menggunakan kemudahan dan fasiliti di kampus seperti bas, wifi, fasiliti sukan dan kemudahan-kemudahan lain yang dicaj sama seperti individu yang berada di dalam kampus,” katanya.

Tambahnya, tujuh tuntutan itu demi kebajikan pelajar di Universiti Malaya yang seharusnya menjadi keutamaan pihak KPT sebagai tunjang utama pembentukan hab pendidikan yang cemerlang di negara ini dan di peringkat antarabangsa.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button